Saltar navegación

A casa tradicional

 

“Había un lume aceso

na casa dos avós.

Agora ben comprendo

que o lume eramos nós.”

 

 O neno. Celso Emilio Ferreiro.

 
Na imaxe podemos ver a lareira, coa súa cambota, o esteo central, a boca do forno, o guindastre ou burro, o pote e a gramalleira, e, á dereita, un banco de levamte. Nas paredes podemos observar restos do feluxe ou sarrio.
 caldeiro
  cribo
  escano e banco de levante
  fol, barquín
  funil
  guindastre
 gramalleira
pedra do lar,lareira
  ola
   palmatoria
  pecho
   pote
   sella

Moblaxe da cociña tradicional

escano, burro ou guindastre co caldeiro colgado da gramalleira, mesa, tallos, cantareiro, mesas de levante, galleiro, cazola, banco, cambota, banco de levante, pote, fol/ barquín/abano, sella, trasfugueiro/trasfogueiro (pedra da lareira sobre a que se fai o lume), trébedes/trepia/trespés, tuña, tulla, mesa, tallo, feluxe (sarrio).
pote

Os recipientes do pan

artesa

Artesa: (gr. artos=pan) Caixa grande na que se amasa o pan.

Arca: (lat. arca) Caixa rectangular grande provista de tapa e que serve para gardar normalmente o grao dos cereais ou diversas cousas.

Maseira: (de masa) artesa grande que serve para amasar.

Hucha: (fr. huche) 1. Arca grande de madeira para gardar a roupa que se usa con pouca frecuencia. 2. Arcón de madeira con tapadeira no que se garda o pan, o gran, e outros alimentos.

Tuña: armazón grande de madeira para gardar o gran.

Os muros

Perpiaño (bloque de pedra rectangular)
Cachote (pedra con forma irregular)

(perpiaño, cachotería e manpostería)