2. Resumo de contidos
Actividade económica
As persoas desenvolven actividade constante para obter alimentos, vestidos, materias primas e instrumentos necesarios para subsistir. Clasificación das actividades económicas:
-
Sector primario: consegue alimentos e outras materias primas.
-
Sector secundario: transforma as materias primas procedentes do sector primario.
-
Sector terciario: as outras actividades, para prestar servizos.
Recursos naturais
Son as materias primas que necesitamos. Os recursos poden ser:
-
Renovables: pódense restituír conforme se van consumindo.
-
Non renovables: non se rexeneran, formación moi lenta.
Explotación: aproveitamento dos recursos ou materiais.
Sector primario
Pretende conseguir alimentos e outras materias primas. Actividades económicas de produción agrícola, gandeira, forestal, pesqueira e mineira.
-
Agricultura.
-
A agricultura depende de:
-
Factores físicos: clima, relevo, augas, solo e vexetación.
-
Factores humanos: históricos, demográficos, económicos, políticos e técnicos.
-
Elementos dos espazos agrarios
-
Hábitat rural: concentrado ou disperso.
-
Parcelas: unidades básicas de cultivo. Pódense clasificar pola forma, polo tamaño, polos límites, polos cultivos, pola produtividade e pola propiedade.
-
Sistemas agrícolas:
-
De consumo ou subsistencia.
-
Comercial ou de troco.
-
Sistemas agrícolas dos países subdesenvolvidos:
-
Agricultura itinerante do lume.
-
Agricultura intensiva de regadío.
-
Agricultura de monocultivo.
-
Sistemas agrícolas dos países desenvolvidos:
-
Agricultura comercial intensiva.
-
Agricultura comercial extensiva.
-
Tipos de agricultura, polo grao de dedicación
-
Agricultura de dedicación exclusiva.
-
Agricultura con complementos.
-
Agricultura como actividade complementaria.
- Zonas de cultivo por altitude
-
Zona baixa: nivel do mar – 200 metros.
-
Zona alta: 200 – 600 metros
-
A agricultura en Galicia.
-
Clima favorable.
-
Temperatura suave.
-
Humidade, a maior parte do ano.
-
Sequidade estival.
-
Solos areosos.
-
Alto contido de materia orgánica.
-
Acidez excesiva.
-
A fertilidade dos solos galegos depende da infiltración da auga, da evaporación, da permeabilidade, do lavado interno das substancias nutritivas e da erosión.
-
Gandaría.
-
Cría de animais para obter alimentos e materias primas.
-
Clasificación por importancia económica: vacún, de la, porcino, cabalar e avícola.
-
Produtos gandeiros: leite e derivados, carnes, graxas, ovos, las, pelicas e coiros.
-
Explotación segundo a produción:
-
Gandaría intensiva estabulada.
-
Gandaría extensiva.
-
Gandaría nómade.
-
Explotacións mixtas.
-
A gandaría, segundo o relevo.
-
Litoral ou baixa.
-
De montaña media.
-
De montaña árida.
-
Inculta e do cimbro.
-
Explotacións gandeiras.
-
Granxas pequenas familiares de carácter mixto.
-
Granxas de maior tamaño.
-
Recursos forestais: as árbores son elemento esencial das paisaxes agrarias. Estanse cortando bosques extensos para aproveitar a madeira industrialmente, implantar cultivos de cereais e crear explotacións gandeiras.
-
Silvicultura: explotación sistemática dos recursos forestais. O terreo forestal en Galicia ocupa grande extensión (40%). Case o 50% da madeira producida vai á industria da celulosa.
-
Montes veciñais. En Galicia existen desde antigo montes veciñais en man común e a propiedade colectiva das augas e dos pasteiros.
-
Paisaxe forestal. Os bosques de folla caduca favorecen a formación de solos fértiles e dan madeiras nobres, de calidade.
-
A pesca. A pesca é a captura e extracción dos recursos do mar. Pode ser mariña ou fluvial.
-
Condicións xeográficas e biolóxicas. A existencia de peixes nos mares depende de condicións xeográficas: topográficas e climáticas, e biolóxicas. Condicións favorables son:
-
Os zócalos continentais inferiores a 200 m de profundidade.
-
As costas recortadas.
-
As amplas plataformas litorais.
-
As capas acuáticas temperadas polo Sol.
-
A salinidade axeitada.
-
As zonas de contacto entre correntes mariñas de distinta temperatura.
-
O afloramento das augas profundas.
-
A existencia de plancto.
-
Zonas pesqueiras. A pesca concéntrase nos caladoiros:
-
Plataformas continentais.
-
Zonas de contacto das correntes mariñas frías e cálidas.
-
Zonas litorais ou costeiras.
-
A existencia de peixe varía segundo os mares sexan mornos, quentes ou fríos.
-
Caladoiros mundiais. As zonas pesqueiras principais son:
-
Atlántico norte europeo.
-
Atlántico norteamericano.
-
Asia oriental.
-
Mares dos Polos.
-
Mares tropicais.
-
Tipos de pesca: de grande altura, de altura, e de baixura ou costeira.
-
Actividade pesqueira. A pesca é moi importante para a economía alimentaria. É unha fonte cuantiosa de alimentos. Moitos países racionalizan o esforzo pesqueiro, pechando os caladoiros ás flotas estranxeiras, e mediante licenzas e cotas.
-
A pesca en Galicia. Galicia é a primeira zona pesqueira de España:
-
Polo volume de pesca.
-
Polo número de barcos.
-
Polo número de persoas ocupadas no sector.
-
Condicións xeográficas das augas mariñas galegas:
-
Situación no Atlántico norte, a zona pesqueira máis rica do mundo.
-
Gran lonxitude das recortadas costas.
-
Riqueza das rías.
-
Abundancia de plancto.
-
Influencia beneficiosa das correntes mariñas.
-
O marisqueo. É a actividade de colleita de moluscos bivalvos. O sector marisqueiro ten estes problemas:
-
Excesivo número de mariscadores.
-
Incumprimento das vedas.
-
Lexislación inadecuada para regular as extraccións.
-
Progresiva contaminación das augas.
-
Extraccións masivas.
-
Sistemas de comercialización inaxeitados.
-
Minaría. Galicia ten reservas de ferro, chumbo, magnesita, titanio e granate. Tamén granito, arxila e lousa. A maior parte dos minerais extraídos en Galicia non se transforman industrialmente nela.
Sector secundario
O sector secundario transforma as materias primas, procedentes do sector primario, para obter produtos elaborados ou semielaborados.
-
Materias primas: vexetais, animais, minerais e semielaboradas.
-
Fontes de enerxía: renovables e non renovables.
-
Renovables: biomasa, hidroeléctrica, maremotriz, solar, xeotérmica e eólica.
-
Fontes de enerxía non renovables: carbón, gas natural, petróleo e nuclear.
-
Tipos de industria:
-
Industrias básicas, de base ou pesadas: química pesada e metalúrxica.
-
Industrias de bens de equipamento: de construción e de transformación.
-
Industrias lixeiras ou de consumo: electrónica, automobilística, alimentaria, téxtil e química lixeira.
-
As empresas industriais clasifícanse polo tamaño, polo capital e pola organización.
-
A industria actual Produce moito a prezos baixos. Fabrica en serie mediante cadeas de produción. A produción artesanal ten, con todo, certa importancia.
-
Localización das industrias. A localización das industrias depende de:
-
Abundancia de fontes de enerxía ou de materias primas.
-
Dispoñibilidade de man de obra barata.
-
Acceso fácil aos mercados.
-
Posibilidade de promover os artigos.
-
Presenza doutras industrias.
-
Existencia de infraestruturas.
-
Incentivos políticos e sociais.
-
Industrias mundiais: siderúrxicas, mecánicas, de máquinas-ferramenta e instrumentos de precisión, química e alimentaria.
-
A industria española:
-
A industria química de base e a industria química de produtos intermedios producen numerosas substancias.
-
O consumo de cemento era moi alto ata hai pouco tempo.
-
A industria do papel aprovéitase das árbores.
-
A industria automobilística é moi importante.
-
Fontes de enerxía en Galicia:
- A máis abundante: a hidroeléctrica.
-
Galicia ten electricidade suficiente e exporta a metade da súa produción.
-
As enerxías alternativas teñen un gran futuro.
-
Industria galega:
-
Galicia está pouco industrializada.
-
Non transforma, salvo casos, produtos derivados do sector primario.
-
Industrias importantes:
-
Construción naval.
-
Industria conserveira.
-
Enerxía eléctrica.
-
Refinos de petróleo.
-
Obtención de alúmina-aluminio.
-
Cerámica e materiais de construción.
-
Industria automobilística.
-
Matadoiros industriais.
-
Industria madeireira.
Sector terciario
O sector terciario ou de servizos abrangue todas as actividades non incluídas nos sectores primario e secundario. Nos países desenvolvidos, o sector terciario ten moita importancia.
-
Comercio. É o conxunto de actividades relacionadas co intercambio de bens e servizos.
-
Comercio interior: desenvolvido dentro das fronteiras dun Estado.
-
Comercio exterior: intercambio de bens e servizos entre distintos países.
-
Indicadores para medir o nivel comercial dun Estado:
-
Balanza comercial. Relación entre o valor das exportacións e o das importacións.
-
Balanza de pagamentos. Operacións comerciais, servizos ou movementos de capitais entre os habitantes dun país e os do resto do mundo.
-
Políticas comerciais. Os gobernos poden adoptar estas políticas comerciais: proteccionismo, librecambismo e sistema mixto.
-
Intercambios comerciais:
-
Os países poden producir exceso de artigos e necesitar doutros. Isto determina o destino e a frecuencia dos intercambios comerciais.
-
O comercio ten actualmente enorme importancia.
-
Os produtos seguen determinadas canles de comercialización.
-
Patente é o privilexio de explotación ou fabricación. Adquírese mediante licenza.
-
Divisas: moedas estranxeiras que entran nun país. O prezo das divisas é a cotización ou cambio.
-
Transporte. Os medios de transporte permiten o movemento de persoas e mercadorías.
Os transporte pódense clasificar:
-
Polo contido.
-
Polo número de pasaxeiros.
-
- Pola propiedade.
-
Polo medio por onde se desprazan: terrestre, naval e aéreo.
-
Turismo.
-
Os cidadáns dos países desenvolvidos poden desprazarse polo mundo.
-
O turismo pode ter motivacións diversas.
-
O turismo ten efectos positivos e negativos.
-
Educación e sanidade. Todas as persoas teñen dereito a recibir educación e asistencia médica.
-
SERGAS. O Servizo Galego de Saúde xestiona a sanidade en Galicia, nos niveis de atención primaria e especializada.
-
Servizo de Urxencias 061. Realiza atención extrahospitalaria en emerxencias ou en urxencias sanitarias.
Licenciado baixo a Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0