Saltar navegación

1.2.4 A agricultura en Galicia

O clima de Galicia é favorable ao desenvolvemento da agricultura e da gandaría, aínda que hai grandes diferenzas entre unhas comarcas e outras, determinadas principalmente polo relevo. A temperatura e a humidade son os elementos meteorolóxicos que máis inflúen, pero hai un factor climático desfavorable, a miúdo subestimado, a sequidade estival, moi acusada en case todo o país.

 Os solos son predominantemente areosos, o que facilita a labra e a drenaxe. Estes solos reteñen escasamente a humidade, xa que a auga se filtra axiña a través deles, arrastrando boa parte dos fertilizantes. Con todo, o alto contido de materia orgánica contrarresta en gran medida estes efectos negativos.

A excesiva acidez, o complicado relevo, a pouca profundidade do chan laborable e a escasa capacidade do campo son tamén factores desfavorables.

A clase e fertilidade dos solos depende en boa parte de aspectos relacionados co clima. Os principais son:

  • Infiltración da auga e evaporación:a gran permeabilidade do solo galego fai que os terreos e as plantas necesiten regas adicionais cando a chuvia é escasa, xeralmente no verán.

  • Lavado interno de substancias nutritivas: as chuvias invernais someten os chans a un intenso lavado que arrastra moitas substancias nutritivas (nitratos, potasio, calcio…) que produce acidez no terreo. Para contrarrestar esta acidez engádense ás terras substancias nitroxenadas e cal.

  • Erosión: ten en Galicia pouca importancia, grazas á cuberta vexetal que protexe o solo e ás suaves pendentes do relevo.

 

 

 

Infiltración da auga e evaporación.


 

Infiltración da auga e evaporación.

 

Tipos de agricultura

 Polo grao de dedicación, podemos considerar tres tipos de agricultura:

  • De dedicación exclusiva:os agricultores dedícanse unicamente ao traballo do campo.

  • Con complementos: os agricultores teñen a agricultura como actividade principal e conseguen ingresos adicionais traballando noutras actividades.

  • Como actividade complementaria: os agricultores teñen a agricultura como actividade secundaria, conseguen co seu traballo no campo alimentos para o consumo familiar. Dáse en zonas próximas aos núcleos urbanos

 

Zonas de cultivo

Tendo en conta a altitude, en Galicia existen dúas zonas de cultivo:

  • Zona baixa (nivel do mar –200 metros–). Abrangue a zona costeira e as ribeiras dalgúns ríos. Cultívase principalmente millo, hortalizas, legumes, patacas, froitas e vides.

  • Zona alta (de 200 m a 600 m). Cultívanse patacas, centeo, trigo, millo…

 

 

Ocupacionn  da superficie agrícola

 

Ocupación da superficie agrícola

Superficie ocupada polos principais cultivos

 

 A gandaría

 Tendo en conta o relevo, a gandaría galega agrúpase en catro zonas:

  •  Litoral ou baixa:caracterizada polas poucas cabezas de gando maior. Pero pola densidade de poboación o número de reses por km2 é moi elevado. Abundan as aves de curral, os coellos e as pombas.
  • De montaña media:con maior número de reses maiores. É a zona máis extensa de Galicia e a considerada máis gandeira. Ten prados naturais, pastos e arboredo.

  • De montaña árida: pequenos rabaños de gando cabalar, de la e cabrún, que aproveitan os pastos dos montes. Hai menos gando vacún.

  • Inculta e do cimbro: non existe gandaría. Cando desaparecen as neves, quedan lugares de pasto para gando vacún e de la.

 En Galicia hai dous tipos de explotacións gandeiras:

  •  Granxas pequenas familiares, de carácter mixto, xa que a gandaría está moi ligada á agricultura. Poucas cabezas por explotación. A produción consómese familiarmente.
  • Granxas de maior tamaño, con mellores condicións alimentarias e de estabulación, razas seleccionadas e maior rendemento: en carne, en leite e en ovos. As explotacións teñen máis cabezas de gando e a produción véndese.

 Silvicultura

 O terreo forestal ocupa a maior extensión de Galicia e alterna con terra de labor e herbal. Os bosques de especies nobres, como carballos, castiñeiros, nogueiras, freixos, faias… ocupaban gran parte do monte galego. Na actualidade predominan os piñeiros e os eucaliptos de repoboación.

 Pero sendo Galicia a primeira zona produtora de madeira de España, aprovéitase moi pouco. Case a metade da madeira producida en montes galegos sae de Galicia sen transformación. Ademais, case o 50% da produción madeireira destínase á industria da celulosa.

 

A paisaxe forestal

Ata hai poucos anos a paisaxe forestal galega estaba formada por carballeiras, soutos, nogueirais, freixais e faiais. Estas árbores de folla caduca, propias do clima oceánico, favorecen a formación de solos de boa calidade e as súas madeiras son moi valoradas.

 

Siluetas de árbores de Galicia

 

Follas de árbores autóctonas galegas: nogueira, carballo e castiñeiro

Siluetas de árbores de Galicia

Follas de árbores autóctonas galegas: nogueira, carballo e castiñeiro

 

Os montes veciñais

 Desde antigo existe en Galicia unha forma de propiedade colectiva: os montes en man común, unha institución consuetudinaria que explota comunitaria e directamente a terra. Os montes veciñais pertencen aos veciños de parroquias, lugares ou aldeas. Dáse tamén propiedade colectiva en augas e pasteiros.

 

Mapa forestal de Galicia

 Mapa forestal de Galicia

 

 

Biografía

 

Cruz Gallástegui Unamuno (1891-1960)

Especializouse en estudos de xardinaría e arboricultura froiteira en Limoges (Francia) e de enxeñaría agrónoma na Escola Superior de Agricultura de Hohenheim (Alemaña). Tamén estudou nas universidades de Harvard e Conell (EE UU).

Grazas á súa preparación e experiencia agroforestal, creou no ano 1921 a Misión Biolóxica da Galicia para investigar os cultivos do millo. Este centro empezou a funcionar en Santiago de Compostela; en 1928 pasou a ocupar o pazo de Salcedo (Pontevedra).

Cruz Gallástegui publicou moitos traballos de investigación en revistas científicas profesionais, españolas e estranxeiras, sobre millos, patacas e problemas do campo.

  

Lectura


 

O labrego tan só é unha cousa

que case non repousa.

Da sementeira á seitura

pasando pola cava,

a súa vida é moi dura

e moi escrava.

Sempre trafegando,

arando,

sachando,

mallando,

gadañando,

percurando o gando.

Sempre a mirar para o ceo

con medo e con receo.

Sempre a sementar ilusión,

poñendo na semente o corazón,

para colleitar pobreza

e mais tristura.

Dille ao labrego da beleza

da campía,

da súa fermosura

e poesía.

Dirache que si,

que a beleza para ti.



Manuel María. Versos para cantar en feiras e romaxes.

 

Actividades propostas

S.11 Agricultura:

    • Faga un esquema coas características físicas do agro galego.

    • De que depende a fertilidade dos solos galegos?

    • Clasifique a agricultura galega segundo o grao de dedicación.

    • Zonas de cultivo segundo a altitude.

S.12 Gandaría e silvicultura:

    • Esquema das zonas gandeiras.
    • Que tipos de explotación gandeira existen en Galicia?

    • Como se aproveita a riqueza forestal de Galicia?

    • Que porcentaxe de madeira galega non sofre transformación en Galicia?

    • Montes veciñais:
      • Que institucións comunitarias perduran en Galicia?

      • En que zona forestal se atopa a súa comarca?

S.13 Montes veciñais:

    • Que institucións comunitarias perduran en Galicia?

    • En que zona forestal se atopa a súa comarca?

S.14  Localice na sopa de letras oito produtos obtidos da silvicultura.

 

M

C

A

R

C

T

U

L

I

C

K

A

V

C

O

D

S

A

O

H

L

Z

D

B

R

A

J

T

L

I

C

A

N

E

T

D

L

E

P

C

A

Ñ

S

A

I

E

E

X

L

L

O

P

P

R

Z

R

Ñ

G

M

E

B

O

A

S

A

A

A

P

T

B

A

J

P

K

L

P

O

I

E

E

S

S

E

D

F

T

Y

U

C

D

C

E

L

U

L

O

S

A

A

X

Licenciado baixo a Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0