Glosario
Adobar

Definición:
Condimentar os alimentos para darlle sabor ou para conservalos. Podemos adobar con distintos ingredientes como o sal, o aceite, a pementa, o ourego, o pirixel, a cebola, o allo...
Exemplo:
Para adobar ben a carne procura botar no adobo moito pirixel.
Cogomelo

Definición:
Fungo que está formado por dúas partes, un talo alongado e enriba del unha parte máis grosa en forma de chapeu. A tempada de fungos é no outono e hainos que son comestibles e outros que non o son. Poden recibir outros nomes: chouparro, cogorda, cogordo, pan de cobra, pan de raposo, pan de sapo...
Exemplo:
Fun coa miña avoa apañar cogomelos ao monte.
Curral

Definición:
Lugar valado preto ou a carón da casa de labranza destinado a almacenaxe de apeiros de labranza ou outras pertenzas e onde poden andar os animais domésticos ceibes. No curral pódese almacenar leña, palla, toxo...
Exemplo:
As galiñas témolas no curral porque así non escapan.
Maicena

Definición:
Fariña de millo que posúe unha textura moi fina e é de cor branca. É unha fariña moi axeitada para a repostaría e con ela pódense facer moitas sobremesas. O nome desta fariña procede da marca rexistrada Maizena.
Exemplo:
Teño que mercar maicena para facer unha torta para o aniversario da avoa.
Prebe

Definición:
Adobo en forma de líquido ou crema que se lle bota á comida para darlle máis sabor e que pode estar elaborado con distintos ingredientes. Tamén se denomina prebe o zume que desprende a comida cando a estamos cociñando. Son palabras sinónimas chorume, mollo ou salsa.
Exemplo:
A comida sempre mellora cun bo prebe.