Saltar navegación

Aparato dixestivo

 

Glosario

Bolo alimenticio

Boca aberta con bolo alimenticio dentro.

Definición:

O bolo alimenticio é a mestura de alimento triturado cos dentes e saliva, que se forma na boca durante a dixestión. É unha masa suave que se pode tragar con facilidade.

Exemplo:

O bolo alimenticio é a mestura de alimento triturado cos dentes e saliva, que se forma na boca durante a dixestión.

É unha masa suave que se pode tragar con facilidade.

Quimo

Estómago cheo de quimo

Definición:

O quimo é unha mestura de bolo alimenticio e zumes gástricos que se forma no estómago. É un líquido espeso que se crea cando os alimentos se desfán no estómago.

Exemplo:

No estómago, o bolo alimenticio mestúrase cos zumes gástricos e convértese en quimo.

Función principal

O aparato dixestivo está formado por un conxunto de órganos que se encargan de transformar os alimentos en nutrientes e tamén de eliminar os restos dos alimentos que non se poden aproveitar. Faino a través dun proceso complexo no que os alimentos se desfán mediante varios pasos ata converterse en nutrientes pequenos que poden pasar ao sangue.

As fases deste proceso son:

  • Inxestión: introdúcese o alimento na boca e mastígase.
  • Dixestión: os alimentos descompóñense grazas aos zumes dixestivos.
  • Absorción: os nutrientes pasan ao sangue no intestino delgado.
  • Excreción: os restos que non serven expúlsanse polo ano.

Lectura facilitada

O aparato dixestivo axuda a obter os nutrientes dos alimentos.

Está formado por varios órganos.

Eses órganos traballan xuntos.

O seu traballo é transformar os alimentos en nutrientes.

Tamén eliminan os restos que o corpo non pode aproveitar.

Este proceso é longo e ten varios pasos.

Os alimentos desfanse pouco a pouco.

Ao final convértense en nutrientes pequenos.

Eses nutrientes poden pasar ao sangue.

As fases da dixestión son as seguintes:

Inxestión:

Metemos o alimento na boca.

Mastigamos o alimento.

Dixestión:

Os alimentos descompóñense.

Axudan os zumes dixestivos.

Absorción:

Os nutrientes pasan ao sangue.

Isto ocorre no intestino delgado.

Excreción:

O corpo expulsa os restos que non serven.

Eses restos saen polo ano.

Unha viaxe polo aparato dixestivo

As principais partes implicadas nese proceso e o seu funcionamento son:

  • Imaxe do aparato dixestivo con todas as súas partes localizadas nun corpo humano.Boca: onde comeza o proceso da dixestión. Cos dentes trituramos os alimentos e mestúramolos coa saliva, que contén sustancias que comezan a desfacer os nutrientes. Ao final, formamos o bolo alimenticio.
  • Farinxe e esófago: o bolo pasa pola farinxe e baixa polo esófago, un tubo longo que o leva ata o estómago.
  • Estómago: onde os alimentos se mesturan cos zumes gástricos, que os seguen desfacendo. Aquí, o bolo transfórmase nun líquido espeso chamado quimo.
  • Intestino delgado: un tubo moi longo e enroscado onde ocorre a parte máis importante da dixestión. Nel, recíbense os zumes dixestivos do fígado (bile) e do páncreas (zume pancreático) que axudan a desfacer completamente os alimentos e extraer os seus nutrientes. Estes nutrientes pasan ás paredes do intestino e de aí ao sangue, que os repartirá por todo o corpo.
  • Intestino groso: aquí chegan os restos de alimento que non se poden aproveitar. O intestino groso absorbe a auga e forma os excrementos ou feces, que se almacenan no recto.
  • Ano: por aquí saen ao exterior os restos dos alimentos que o corpo non necesita, nun proceso chamado excreción.

Ademais dos órganos principais, hai outros que axudan no proceso:

  • Fígado: produce a bile, que axuda a dixerir as graxas.
  • Páncreas: produce zumes pancreáticos que axudan a descompoñer os alimentos.

Lectura facilitada

Estas son as partes máis importantes do aparato dixestivo.

Cada unha ten unha función no proceso da dixestión.

Boca:

Aquí comeza a dixestión.

Cos dentes trituramos os alimentos.

A saliva mestúrase co alimento.

A saliva comeza a desfacer os nutrientes.

Formamos unha masa chamada bolo alimenticio.

Farinxe e esófago:

O bolo pasa pola farinxe.

Despois baixa polo esófago.

O esófago é un tubo longo que leva o bolo ao estómago.

Estómago:

Aquí o bolo mestúrase cos zumes gástricos.

Eses zumes desfan máis os alimentos.

O bolo convértese nun líquido espeso chamado quimo.

Intestino delgado:

É un tubo longo e retorto.

Aquí ocorre a parte máis importante da dixestión.

O fígado manda bile.

O páncreas manda zume pancreático.

Estes líquidos axudan a desfacer os alimentos.

Os nutrientes pasan ás paredes do intestino.

Logo chegan ao sangue.

O sangue leva os nutrientes a todo o corpo.

Intestino groso:

Aquí chegan os restos que non se poden aproveitar.

O intestino groso colle a auga deses restos.

Forma as feces, tamén chamadas excrementos.

As feces gárdanse no recto.

Ano:

Por aquí saen os restos ao exterior.

Este paso chámase excreción.

Outros órganos que axudan na dixestión:

Fígado:

Produce a bile.

A bile axuda a dixerir as graxas.

Páncreas:

Produce zume pancreático.

Ese zume axuda a descompoñer os alimentos.

Preme para ver un vídeo.

Preme para ver un vídeo explicativo

Feito con eXeLearning (Nova xanela)