4. Actividades complementarias
Actividades propostas
S26. Lea estes textos sobre a introdución da pataca na dieta europea, e galega en particular, e complete despois o cadro.
|
Tras a descuberta de América os europeos coñeceron unha planta que ía desempeñar un papel de primeira orde na historia do Vello Mundo: a pataca. Esta planta era orixinaria dalgúns países suramericanos: Perú, Bolivia e Colombia. Este tubérculo crecía entre as altas mesetas e os indios facíana obxecto de cultivo. A primeira alusión que se fai á pataca figura no informe de Juan de Castellanos sobre a expedición de Gonzalo Giménez de Quesada ao interior de Colombia (1536). É moito máis tarde cando os botánicos europeos prestan atención á pataca. A noticia máis remota ata agora sobre o consumo da pataca en Europa atópase nas contas dun hospital de Sevilla, onde en 1673 se comían patacas que se cultivaban nas inmediacións da cidade. |
|
Slicher van Bath. Historia agraria de Europa occidental. Barcelona 1978 |
|
A pataca comezou a sementarse en tempos de moita miseria. Como di Lucas Labrada, estendeuse polas terras de Mondoñedo nas fames de 1768-1769, aínda que a coñecían desde moito antes. Pero sabemos mellor o que pasou na montaña luguesa: en 1750, en Burón, só un 25 por cento da terra se sementaba todos os anos; tres cuartas partes do labradío precisaban un ano de descanso, e a pataca non aparece mencionada para nada. Ao chegar 1788 algunhas freguesías collían tamén 8.696 fanegas de patacas e 1.891 carros de nabos. Esta distribución dos cultivos quere dicir que estamos ante os comezos da intensificación agrícola da montaña luguesa: a rotación de nabos, pataca e centeo comezou, e vai durar ata hoxe. Houbo, desde logo, xente que xamais quixo comer patacas, pero outros non tiveron máis remedio ante a fame. Velaí como para as terras de Burón os tempos modernos tampouco pasaron baleiros, e o mesmo poderíase dicir de Murás, da terra de Miranda, ou das beiras do Limia, onde se botaban patacas en 1777, segundo di González de Ulloa. |
|
Saavedra, P. En “Historia de Galicia”, Barcelona, 1980 |
-
A pataca procede de (Perú, Bolivia e Colombia) nas altas mesetas.
-
A primeira alusión á pataca nun texto europeo é no informe de sobre a de ao interior de (1536).
-
A noticia máis antiga sobre o consumo de pataca en Europa é de as , en 1673.
-
En Galicia estendeuse o cultivo da pataca debido a
-
Como era a rotación de cultivos na montaña de Lugo a partir de 1788? Rotación de tres cultivos: sementando só o 25 % da terra existente.
-
A pataca procede de sudamérica (Perú, Bolivia e Colombia) nas altas mesetas.
-
A primeira alusión á pataca nun texto europeo é no informe de Juan de Castellanos sobre a expedición de Gonzalo Giménez de Quesada ao interior de Colombia (1536).
-
A noticia máis antiga sobre o consumo de pataca en Europa é de as contas dun hospital de Sevilla, en 1673.
-
En Galicia estendeuse o cultivo da pataca debido a fame.
-
Como era a rotación de cultivos na montaña de Lugo a partir de 1788? Rotación de tres cultivos: nabos, patacas e centeo, sementando só o 25 % da terra existente.
S27. En relación coa industrialización en Cataluña.
- O sector pioneiro foi...
- Os tecidos de algodón denominábanse...
- A primeira fonte de enerxía que se utilizou foi...
- A primeira máquina de vapor instalouse en...
- Os dous grandes problemas da industria catalá foron...
S28. O gravado reproduce o interior dunha fábrica catalá do século XIX.
- Describa o que ve.
- Trate de imaxinar como funciona o mecanismo xeral representado aquí.
- As barras de ferro que percorren a gran sala á esquerda e á dereita móvense como un eixe. Quen as movería?
- Para que valerían as correas que van cara a abaixo?
- Que tipo de fábrica é representada aquí?

Licenciado baixo a Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0