2.2 A función de nutrición
A función de nutrición é o conxunto de procesos mediante os cales os seres vivos obteñen materia e enerxía do medio e a utilizan no seu propio beneficio.
Xa que logo, podemos resumir que a finalidade da función de nutrición é achegarlles nutrientes as células para:
- Dotar da enerxía necesaria para a realización de todas as actividades da vida.
- Incorporar nova materia para:
– Crecemento celular.
– Reposición das estruturas deterioradas.
Esta materia e enerxía obtéñense a través dos nutrientes, que son moléculas sinxelas que cumpren una determinada finalidade nos seres vivos.
Tipos de nutrientes
- Inorgánicos: presentes tanto nos seres vivos como na materia inerte. Cumpren a finalidade de achegar materia pero non enerxía. Son a auga e os sales minerais.
- Orgánicos: producidos polos seres vivos. Son moléculas máis complexas, ricas en enerxía, polo que nos achegan tanto materia como enerxía. Son as graxas (ou lípidos), as proteínas e os hidratos de carbono (ou glícidos)
Nutrición autótrofa e heterótrofa
A forma de obter os nutrientes non é a mesma en todos os seres vivos. Poden clasificarse segundo o seu tipo de nutrición en dous grandes grupos:
- Autótrofos: conseguen a materia orgánica a partir de materia inorgánica. Para esta transformación necesitan unha fonte de enerxía.
- Heterótrofos: aliméntanse directamente de materia orgánica procedente doutros seres vivos.
Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Non-comercial Compartir igual 3.0