Petiscamos palabras
Ampliando vocabulario
Se o obxectivo final do noso proxecto consiste en escribir un libro de cociña, ademáis de coñecer as características dos textos instrutivos, debemos manexar un vocabulario relacionado co mundo da gastronomía suficientemente amplo para redactar (e preparar) con soltura as nosas receitas.

Neste apartado traballaremos o léxico da cociña tratando de situarnos en tres ambientes nos que resulta de gran utilidade: no mercado onde compramos os alimentos, nas propias cociñas onde elaboramos os nosos pratos e nos restaurantes onde podemos degustalos.
Por último, non esquezamos que nos interesa coñecer a correspondencia destas palabras en galego, castelán e inglés.
Teoría de aperitivo
Como non todo pode ser cociñar, achegamos uns conceptos previos acerca de como se poden agrupar as palabras segundo a súa formación ou o seu significado.
-
Familia léxica: conxunto de palabras que comparten o mesmo lexema ou raíz. Por exemplo horta, hortense, hortaliza, hortícola, horto, horticultor, horticultura, son palabras que pertencen á mesma familia léxica cuxa raíz é hort-.
-
Campo semántico: conxunto de palabras que comparten trazos de significado. Por exemplo: acelga, repolo, cenoria, tomate pertencen ao campo semántico das hortalizas.
-
Campo léxico o asociativo: conxunto de palabras que se relacionan cun mesmo tema ou pertencen ao mesmo ámbito da realidade. Por exemplo, o mundo da gastronomía, da alimentación ou da restauración.
As palabras que pertencen a un mesmo campo semántico son da mesma clase gramatical. As familias léxicas e as palabras que conforman un campo asociativo pertencen a distinta clase gramatical.
Distinguimos os conceptos
Sinala se as palabras que aparecen na táboa pertencen á familia léxica, ao campo semántico ou ao campo asociativo de “restaurante”:
Traballamos campos semánticos e asociativos
Completa el texto con las palabras que aparecen en la pestaña desplegable.
Clasificamos os alimentos
Clasificar os alimentos en campos semánticos resulta sinxelo sempre e cando coñezamos as súas características nutricionais. Deixando de lado as proteínas da carne e do peixe, propoñemos unha división de alimentos en especias, cereais, froitas, legumes e hortalizas nunha táboa que debes completar, tendo en conta que en cada columna están colocados en orde alfabética:
- Alimentos que faltan
-
aguacate, alcachofa, anís, apio, arando, arroz, cebada, cravo, feixón, lombarda, solla
Localizamos familias léxicas
Lee la receta con atención. Localiza en ella y escribe en los huecos las palabras que pertenecen a la misma familia léxica que la que se te indica en la tabla. Si es un verbo escríbelo en infinitivo. ¿Te atreves a preparar este pan?
Palabras en adobo: refráns e frases feitas
En relación coa gastronomía e a alimentación son innumerables os refráns, ditos e expresións feitas de uso común. O pan, a carne, o peixe, o viño e a auga son os alimentos que máis frecuentemente protagonizan estas frases, orixinadas moitas veces a partir de crenzas populares sobre a súa inxestión.
A continuación, podedes facer individualmente ou por parellas as actividades propostas para lembrar algunha destas expresións que xa coñecedes e, tamén, aprender algunha outra menos coñecida.
Pan comido
El pan es uno de los alimentos preferidos del refranero. Escribe en el hueco el número que corresponde con la continuación de cada refrán.
Correspondencias galego-castelán
Relaciona o refrán galego co seu correspondente refrán en castelán.
Algúns consellos...
Algúns refráns constitúen auténticas recomendacións dietéticas sobre como combinar os alimentos para que non senten mal ou para potenciar o seu sabor. Interpreta os seguintes consellos culinarios en forma de refrán.
Test
Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Compartir igual 4.0