Cociña vexetariana e sen glute
Coñecemos a cociña vexetariana
Seguramente escoitaras falar da cociña vexetariana como un tipo de cociña que se caracteriza por empregar alimentos de orixe vexetal, polo cal non se pode consumir ningunha clase de carne, sexa de aves, de mamíferos ou de peixes. Aínda que esta é a idea clave, o vexetarianismo é toda unha filosofía de vida para quen o practica. Neste apartado propoñémonos saber un pouco máis sobre o tema centrándonos nos seguintes puntos:
-
Definición de vexetarianismo.
-
Tipos de vexetarianos segundo os produtos que consomen.
-
Motivacións para facerse vexetariano.
-
Receitas vexetarianas.
- Recursos
-
Nestas páxinas atoparedes información útil para resolver as actividades propostas a continuación:
Por que quero ser vexetariano?
Na ilustración podes ler en inglés algunhas razóns que levan as persoas a facerse vexetarianas ou veganas:

Vexetarianismo a debate
Imos debater a conveniencia das dietas vexetarianas para a saúde.
- Dividiremos a clase en dous grupos que defendan posturas enfrontadas.
- Para preparar os argumentos debemos ter en conta que non se discute se o consumo de froitas e verduras é saudable (que o é), senón se practicar unha dieta libre de carne e pescado permítenos obter todo tipo de nutrientes e vitaminas necesarios para o organismo.
- Para abrir o debate os dous grupos terán que responder a esta pregunta segundo a idea que defenden:
Seguindo unha dieta vexetariana (sen consumir tampouco ovos nin leite) é posible suplir a carencia de:
-
CALCIO?
-
PROTEÍNAS?
-
FERRO?
-
VITAMINA B12?
Buscade información en internet acerca do tema, tratando de atopar argumentos a favor (que demostran que é posible), e en contra (que afirman que non o é).
- Conclusións
- Tras o debate propoñemos unha serie de cuestións que deberíamos ter aclarado:
-
Unha dieta vexetariana é saudable independente de que produtos se consuman e como se combinen?
-
Que papel teñen na comida vexetariana as legumes, os cereais e os froitos secos?
-
É imprescindible o consumo de carne e pescado para unha dieta equilibrada?
-
Que alimentos consumimos en exceso?: Carne? Pescado? Verduras? Froitas? Legumes?
-
E que pasa se non comemos ovos nin leite?
-
Tipos de vexetarianos
É habitual o uso das palabras “omnívoro” ou “carnívoro” con significado contrario a “vexetariano”. Porén, dentro do vexetarianismo hai múltiples tendencias que abranguen dietas onde só está “prohibido” comer carne a outras máis estritas nas que se suprime calquera alimento derivado dun animal.
Vexamos se es quen de relacionar os tipos de vexetarianismo coas súas características específicas.
Que prato podo comer?
Completa o cadro colocando si ou non segundo que prato pode comer cada tipo de vexetariano.
Unha receita vexetariana
Le a seguinte receita, fíxate, está en castelán! Terás que facerlle algunhas modificacións: coloca os conectores textuais de xeito correcto. Escolle entre os que se che ofrecen pero lembra que hai tres que non tes que usar.
Temos invitados!
Agora en galego!
Ao convidado irlandés encantoulle a comida e comentouche que na súa terra tamén se fala o irlandés ou gaélico. Descubristes que tedes en común máis cousas das que criades, xa que en Galicia fálase o galego.
Na receita anterior traducida ao galego, enche os ocos coas palabras ou frases que faltan. Debes ter en conta que unha tradución non consiste na translación literal (palabra por palabra) dun idioma ao outro.
Alimentos prohibidos: a comida sen glute
Falando, falando, o teu amigo irlandés contouche que ten un pequeno problema coa alimentación: é celíaco. As persoas celíacas non poden comer algúns alimentos, en concreto os que conteñen glute, presente na meirande parte das fariñas que podemos consumir diariamente.
Kurious. Gluten en Pixabay (CC0)
Investiguemos un pouco máis sobre o tema, con axuda da información que vén nesta páxina. Tratade, por grupos, de responder ás seguintes preguntas:
- Que é o glute?
- En que consiste a enfermidade celíaca? Cal é o seu tratamento?
- Que alimentos conteñen glute de forma natural?
- Cales son os cereais sen glute?
- Que precaucións debemos ter para non contaminar os alimentos?
- Como sabemos se un produto procesado é apto para celíacos?
Na seguinte actividade escolle os alimentos que poden comer as persoas celíacas indicando verdadeiro.
Retroalimentación
Falso
O trigo é unha das comidas con maior contido en glute.
Retroalimentación
Verdadeiro
Retroalimentación
Verdadeiro
O arroz e o millo son os cereais sen glute.
Retroalimentación
Falso
A cervexa está feita con levadura de cebada (normalmente), unha das que non poden comer as persoas celíacas.
Retroalimentación
Falso
A salsa de soia leva trazas de trigo que non recomendan o seu consumo a persoas celíacas.
Retroalimentación
Falso
A non ser que indique expresamente o contrario, as galletas non as poden comer as persoas celíacas.
Retroalimentación
Verdadeiro
Sempre que leve aceite, patacas, ovos, cebola e sal.
Retroalimentación
Falso
A galleta do cucurucho está feita de fariña. Ademais a crema de xeado pode levar máis trazas de fariña.
Retroalimentación
Verdadeiro
Sempre e cando non se acompañen de pan!
Ñam ñam! Recapitulamos!
Nas seguintes fichas podemos recompilar todas as actividades que traballamos en formato papel. Clicamos no título do arquivo, baixámolo e imprimímolo. Poderemos incluílo no noso material de clase.
Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Compartir igual 4.0
