2.1.1 Os receptores
Os receptores son células especializadas en captar estímulos. Poden actuar de xeito illado, como as da pel, ou en grupo, como as do gusto. Nalgunhas ocasións chegan a constituír órganos moi complexos, como os da vista ou os do oído. En función da súa localización poden ser:
-
Receptores internos: captan a información do estado fisiolóxico do corpo.
-
Receptores externos: captan a información do medio. Son os máis coñecidos, xa que constitúen os chamados órganos dos sentidos.
-
Sentido
Estímulo
Tipo de receptor
Órgano dos sentidos
-
Tacto
Presión e temperatura
Mecanorreceptor e
Termorreceptor
Pel

-
Olfacto
Substancias químicas gasosas
Quimiorreceptor
Fosas nasais

-
Gusto
Substancias químicas disolvidas
Quimiorreceptor
Lingua

-
Vista
Luz
Fotorreceptor
Ollo
-
Oído
Vibracións
Mecanorreceptor
Oído
-
Sentidos do tacto, o olfacto e o gusto
- Tacto. Localízase na pel. A pel está constituída por dúas capas: a epiderme (máis superficial) e a derme (máis profunda). Nesta última sitúanse os receptores táctiles, que son terminacións nerviosas libres ou encerradas en cápsulas especializadas en captar estímulos ante presións lixeiras ou fortes, e sensacións de frío e de calor.
- Olfacto e gusto. Os sentidos do olfacto e o gusto traballan conxuntamente.
– Sentido do olfacto: localízase nas fosas nasais. Estas cavidades están revestidas por un tipo de pel denominada pituitaria, con dúas zonas: a pituitaria vermella (a predominante) e a amarela (que contén os receptores olfactivos). Os receptores olfactivos poden captar máis de tres mil tipos de substancias gasosas.
– Sentido do gusto: atópase localizado na lingua, onde están as papilas gustativas. Son sensibles a substancias disolvidas na saliva. Hai catro sabores básicos: doce, amargo, ácido e salgado. Todos os demais sabores son mesturas destes catro sabores. A intensidade da percepción destes sabores non é a mesma en toda a superficie da lingua. O sabor amargo percíbese mellor na parte traseira da lingua; o ácido nos bordos laterais, e o doce e o salgado na punta da lingua.
Sentido da vista
- O ollo. Polo sentido da vista obtense información do medio externo mediante a luz. Este sentido localízase nos ollos, que teñen a seguinte estrutura:
– Capa externa: formada pola esclerótica, que protexe o globo ocular (é o branco dos ollos). Na parte anterior chámase córnea e é transparente para deixar pasar a luz ao interior do ollo.
– Capa mediaou coroide: contén vasos sanguíneos que nutren o ollo. Por diante forma o iris (a zona coloreada do ollo), un anel muscular que ten unha abertura, a pupila, que se pode abrir ou pechar en función da luz que haxa. O músculo ciliar está unido ao cristalino, unha lente que se atopa detrás da pupila e pode modificar a súa curvatura para enfocar correctamente as imaxes na retina. O cristalino delimita dúas cámaras cheas de líquido, o que contribúe a manter a forma do globo ocular.
– Retina: nesta capa atópanse os receptores, que reciben o nome de conos (responsables da visión diúrna en cores) e bastóns (responsables da visión nocturna e en branco e negro).
Cando a luz chega á retina, excítanse os conos e os bastóns, que lle envían mensaxes ao cerebro a través do nervio óptico; o cerebro procesa a información recibida e convértea nas imaxes que vemos. A imaxe que se forma na retina é máis pequena que a do obxecto real e está ao revés, dun xeito similar ao que se forma sobre a película do interior dunha cámara fotográfica.
- Defectos da visión. As doenzas visuaismáis frecuentes dependen de como o cristalino enfoque a imaxe sobre a retina, curvándose máis ou menos.
– Miopía: é a incapacidade para enfocar obxectos afastados porque o cristalino está demasiado curvado e non se pode estirar para enfocar.
– Hipermetropía: incapacidade para enfocar obxectos próximos porque, ao revés que na miopía, o cristalino está demasiado estirado e non se pode curvar.
– Presbicia: perda de agudeza visual. Impide ver obxectos próximos porque o cristalino endurece e tampouco se pode estirar.
– Astigmatismo: vense deformadas as liñas verticais porque o cristalino curva de xeito desigual pola súa superficie.
– Cataratas: o cristalino faise opaco e non deixa pasar a luz.
– Daltonismo: é a cegueira para as cores; percibe alterados os tons das cores, nomeadamente os verdes e vermellos. O daltonismo é hereditario e afecta máis os homes que as mulleres. Non ten que ver co cristalino, senón cos conos.
Sentido do oído
- O oído. É o responsable de dúas funcións, a audición e o equilibrio. O oído ten a seguinte estrutura:
– Oído externo: consta do pavillón auditivo, máis comunmente coñecido co nome de orella, encargado de recoller as ondas sonoras e do conduto auditivo externo.
– Oído medio: consta dunha membrana chamada tímpano, que vibra ao recibir as ondas procedentes do conduto auditivo externo, e unha cavidade en cuxo interior se atopan uns osiños unidos entre si, chamados martelo, bigornia e estribo. O martelo está en contacto co tímpano e recibe as súas vibracións. Existe un conduto, a trompa de Eustaquio, que comunica o oído medio coa farinxe.
– Oído interno: situado no interior do cranio, ten unha estrutura parecida á dunha cuncha dun caracol, que recibe o nome de cóclea e que está chea dun liquido, a endolinfa. O estribo transmite as súas vibracións ao interior da cóclea, que presenta unha estrutura coñecida como órgano de Corti. O órgano de Corti contén uns receptores formados por células ciliadas que, ao recibiren as vibracións da endolinfa, se estimulan e mandan impulsos nerviosos a través do nervio auditivo ata a área auditiva da codia cerebral.
O sentido do equilibrio
As estruturas do oído interno que posúen os receptores responsables do equilibrio son tres canles semicirculares e dúas cavidades, chamadas utrículo e sáculo. Polo seu interior circula a perilinfa. Ao movermos a cabeza, a perilinfa desprázase, estimulando uns receptores ciliados, que mandan información ao cerebelo sobre os cambios na postura da cabeza.
Actividades resoltas
Das seguintes sensacións, cales son estímulos externos e cales internos?
-
-
Frío
Externo
-
Ruído
Externo
-
Fame
Interno
-
Posición do corpo
Externo
-
Dor
Interno
-
Amargor
Externo
-
Cheiro
Externo
-
Cansazo
Interno
-
As combinacións dos sabores básicos permiten percibir unha grande variedade de sabores na comida. Por que non se nota ben o sabor cando as vías nasais están taponadas? Observe o debuxo e responda.
-
Solución
Como o centro coordinador do sabor e o do olor son o mesmo, para que se perciba ben o sabor é necesario que este centro reciba un sinal de olor e outro de sabor, para elaborar unha resposta correcta.
Como sería a visión dun animal que carecese de conos e só tivese bastóns?
-
Solución
Se carecese de conos tería cegueira nocturna e se só tivese bastóns non distinguiría as cores e vería todo en branco e negro.
Relacione as dúas columnas, colocando as letras na cuadrículas adecuada:
-
a
-
Cóclea ou caracol.
d
-
Leva o sinal nervioso do oído ao cerebro.
b
-
Tímpano.
a
-
Nela atópanse as células auditivas.
c
-
Trompa de Eustaquio.
b
-
Membrana que vibra cando chegan as ondas sonoras.
d
-
Nervio auditivo.
e
-
Capta as ondas sonoras e lévaas cara ao tímpano.
e
-
Pavillón auditivo.
c
-
Comunica o oído medio coa farinxe.
f
-
Cadea de osiños.
f
-
Leva a vibración do tímpano ao oído interno.
-
S2. Que tipos de estímulos detectan os mecanorreceptores? Onde se localizan?
S3. Faga corresponder os números do debuxo co seu nome correspondente:
S4. Que é e que función desempeña o cristalino?
S5. Como se modifica o diámetro da pupila con luz forte? Que músculo a modifica?
S6. Por que a presbicia e as cataratas se asocian a persoas cunha certa idade?
S7. Por que hai tres canles semicirculares no órgano do equilibrio?
S8. Póñalles nome ás partes numeradas do oído:
Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Non-comercial Compartir igual 3.0



