Os líquidos non manteñen a súa forma, adáptanse á do recipiente que os contén. Manteñen o seu volume incluso se tratamos de varialo mediante presión, aínda que poden experimentar lixeiros cambios coa variación da temperatura*
* Por exemplo, o caso dos termómetros de alcol ou mercurio. Cando a temperatura sube, estes líquidos aumentan o seu volume e acenden polo fino capilar que os contén.
Adicaremos unha unidade enteira a falar da auga e as súas propiedades posteriormente.
Viscoso ou fluído?
Moitas veces pensamos que, fluirá mellor un líquido con pouca densidade que outro cunha densidade maior. Isto non sempre se cumple:
Por exemplo, medindo como fúen tres líquidos de densidades diferentes:
Vinagre ( d=1,01 g/cm3)
Aceite (d=0,92 g/cm3)
Mel (d=1,41 g/cm3)
Se tiramos dentro de cada un dos recipientes que conteñen estes líquidos, cal acadará maior velocidade?
Por lóxica, onde mellor baixará a canica será será no aceite, que é o líquido menos denso. Vexamos os resultados:
Vinagre ( d=1,01 g/cm3) velocidade canica= 0,40 m/s
Aceite (d=0,92 g/cm3) velocidade canica= 0,20 m/s
Mel (d=1,41 g/cm3) velocidade canica= 0,08 m/s
Os líquidos que mellor flúen son polo tanto os menos densos?
Non, porque a facilidade para fluír depende doutra propiedade, a viscosidade: A viscosidade depende das forzas de unión entre as partículas do fuído, mentres que a densidade, como veremos en futuras unidades, depende do seu grao de compactación.