Saltar navegación

Mesturas na vida cotiá

A maior parte dos sistemas materiais que hai no noso entorno conteñen varias substancias mesturadas:

DISOLUCIÓNS

f
Sandra Juíz Río. Disolucións na vida. Pixabay/Wikipedia. (CC0)

Mesturas heteroxéneas na vida

O sangue

O sangue é unha mestura heteroxénea. Se a miramos no microscopio, pordemos apreciar células en disoersión, coma os glóbulos vermellos, os blancos ou as plaquetas.

saSangue. Wikipedia (CC BY-SA)

No plasma están disoltos sales, gases (O2 e CO2), azucres, graxas... A proporción de compoñentes no sangue nun individuo sano soe ser bastante constante, cando hai un cambio soe ser sinónimo de enfermidade, por exemplo un aumento do azucre en sangue (diabetes) ou baixada de glóbulos vermellos (anemia).

viño é unha bebida alcohólica que se obtén da fermentación do zume de uva ou mosto que se obtén ó estruxar a uva na prensa trala vendima e que é gardado en barrís. É habitual que o viño se denomine segundo a uva co que foi elaborado. Atendendo á súa cor, pode ser viño branco, tinto ou rosado. Os viños brancos acostuman usarse para acompañar os entrantes e o peixe; o tinto para acompañar a carne. Un bo viño é unha bebida selecta e o seu prezo pode ser astronómico. Adoita definirse a súa calidade en función do ano e do tipo de viño. Ademais de produto económico, o viño é un elemento social de primeira orde, coma o demostran as celebracións de festas gastronómicas ou vendimas.

ss
Viño. Pixhere. (CC0)



É unha mestura heteroxénea:

  • Auga. É a auga biolóxica da uva, e é de lonxe, é o composto máis importante do viño.
  • Alcohol etílico ou etanol
  • Glicerol ou glicerina.
  • Outros alcoles (n-propanol, metanol, isobutanol, 2-feniletanol, isoamílico, butanodiol, acetoina, mesoinositol, Manitol, Sorbitol.)
  • Taninos.
  • Ácidos (Ácido tartárico, Ácido málico, Ácido cítrico. Ácidos orixinados na fermentación: Ácido láctico, Ácido succínico, Ácido acético)
  • Substancias volátiles e aromáticas.
  • Compostos fenólicos
  • Sales e compoñentes minerais.

BY-NC-SA