Saltar navegación

1. Descrición xeral

As aparencias enganan

"As aparencias enganan" é un REA (Recurso Educativo Aberto) deseñado para o alumnado de 6º de Educación Primaria, cun enfoque práctico e cooperativo.

O obxectivo principal deste REA é que o alumnado adquira os coñecementos necesarios sobre a nutrición e o impacto do consumo de determinados tipos de alimentos na saúde, para informar e concienciar ao resto da comunidade educativa, especialmente o resto do alumnado. Este reto permite aplicar coñecementos previamente traballados sobre os diferentes aparatos do corpo humano que traballan na función de nutrición, entre os que se atopan o circulatorio, o respiratorio, o dixestivo e o excretor. Tamén se traballarán técnicas de indagación científica para coñecer as propiedades e composición dos alimentos e habilidades de pensamento computacional á vez que se fomenta o traballo en equipo para a resolución de problemas.

A situación de aprendizaxe permitirá ao alumnado explorar as características e as propiedades dos alimentos e os seus nutrientes para despois aplicalo á práctica a través da análise das merendas que toma o alumnado do centro educativo para valorar se forman parte dunha dieta equilibrada o polo contrario son malos para a súa saúde. O alumnado traballará tanto de forma individual como en pequeno e gran grupo, realizando experimentos e actividades interactivas que lles permitan aplicar os novos coñecementos adquiridos.

Durante o proceso de análise dun alimento, os estudantes formularán preguntas sobre a súa composición e realizarán predicións sobre como os seus nutrientes poden influír no desenvolvemento da persoa que o consume. Logo comunicarán os resultados obtidos a través da creación de diferentes produtos, comunicando as súas conclusións de forma clara e precisa utilizando a linguaxe científica.

O traballo cooperativo será fundamental ao longo deste REA, xa que o alumnado deberá colaborar ao longo do mesmo para a realización das distintas actividades e experimentos e, por suposto, para a creación do produto. Entre todos deberán escoller o tipo de produto, planificar a súa realización e buscar diferentes opcións para difundilo a toda a comunidade educativa, utilizando recursos dixitais e tecnolóxicos para crear solucións innovadoras. Ao final do proceso, os estudantes presentarán os seus produtos e comunicarán os pasos seguidos e os resultados obtidos, explicando como resolveron o reto de concienciar a xente de que os alimentos que consumen non son o que parecen, e que aínda que poidan ser atractivos e saborosos, non son bos para a súa saúde.

Metas de aprendizaxe do REA "As aparencias enganan":

  • Coñecer os diferentes aparatos, órganos e sistemas que interveñen na función de nutrición.
  • Distinguir os diferentes tipos de nutrientes e as súas funcións.
  • Identificar os aspectos básicos dunha dieta equilibrada.
  • Recoñecer a información das etiquetas dos alimentos.
  • Adoptar hábitos de vida saudables para previr accidentes e enfermidades
  • Traballar en equipo para deseñar, probar e mellorar prototipos utilizando recursos dixitais e técnicas de pensamento de deseño e computacional.
  • Presentar e comunicar os proxectos finais, explicando os procesos e avaliando posibles melloras ou novos retos para futuros proxectos.

Feito con eXeLearning (Nova xanela)