Saltar navegación

COLOIDES

OBXECTIVOS

1. Coñecer en que consisten os coloides.

2. Saber os tipos de coloides que hai.

3. Coñecer as aplicacións dos coloides.

4. Entender o efecto Tyndall.

5. Valorar o traballo da química Jacqueline K. Barton.

6. Entender o concepto matemático de divisibilidade.

7. Saber calcular o m.c.m e o m.c.d dun número.

COLOIDES

Son misturas heteroxéneas de aspecto homoxéneo. Son sistemas nos que un componente se atopa disperso noutro, pero as entidades dispersas son moito maiores que as moléculas de disolvente. O tamaño das partículas dispersas está no rango de 10 a 100 nm. As partículas poden observarse cun microscopio de potencia axeitada.

COMPOSICIÓN DOS COLOIDES

A fase dispersa: esta fase corresponde ás partículas nas solucións e está constituida por moléculas sinxelas ou moléculas xigantes como o amidón. Poden acturar como partículas independentes ou agruparse para formar estruturas maiores e ben organizadas.

A fase dispersante: é a sustancia na que as partículas colidais están distribuidas. Esta fase corresponde ó solvente nas solucións. Exemplo: o leite é un coloide onde a graxa constitúe as partículas dispersas e a auga o medio dispersante.

FASE DISPERSA FASE DISPERSA FASE DISPERSA
MEDIO DISPERSANTE GAS LÍQUIDO SÓLIDO
GAS Non é posible. Todos os gases son solubles entre sí. Aerosol líquido: neblina, bruma, nubes. Aerosol sólido: fume, polvo en suspensión.
LÍQUIDO Escuma: escuma de xabón, crema batida. Emulsión: leite, maionesa, cremas, sangue. Sol. pinturas, tinta china.
SÓLIDO Escuma sólida: pedra pómez, aeroxels, caucho. Xel: xelatina, mantequilla, queso. Sol sólido: Algunhas aleacións, cristal de rubí.

Pregunta Verdadeira ou Falsa

Sinala se as seguintes afirmacións son verdadeiras ou falsas.

Pregunta 1

A fase dispersa nun coloide está sempre constutuida por moléculas xigantes.

Pregunta 2

A fase dispersante dun coloide corresponde ó solvente nas solucións.

Pregunta 3

No leite a graxa é o medio dispersante.

Pregunta 4

Na escuma de xabón a fase dispersa é o aire.

Pregunta 5

Na tinta china o medio dispersante é un gas.

QUESTIONS ABOUT COLLOIDS

1. Is dust a colloid? If so, what type is it?

2. Is whipped cream a colloid? If so, what type is it?

3. What does Sol mean?

4. When hit by light, what happens to a colloidal mixture?

5. What is the mixture considered if the particles are larger than the particles of a colloidal substance?

IMPORTANCIA DOS COLOIDES

Todos os tecidos vivos son coloidais, por exemplo o sangue.

O solo en parte está constutuído por materia coloidal.

Moitos dos alimentos tamén son coloides: o queixo, a mantequilla, as sopas claras, as xaleas, a maionesa, a nata batida, o leite.

Nos vexetais e as froitas tamén están presentes: a pectina, sustancia de grandes beneficios para o organismo humano.

Moitos dos produtos que se utilizan na actualidade tamén son coloides: os cauchos, os plásticos, as pinturas, as lacas e os barnices entre outros.

Posúen grandes aplicacións na industria e na medicina. A prata coloidal ten aplicacións antimicrobianas.