XEOGRAFÍA DE GALICIA
Festas e tradicións
A FESTA DA NOSA COMUNIDADE
A festa oficial de Galicia celébrase o día 25 de xullo: a festa do Apóstolo Santiago, patrón de Galicia. Neste día realízanse diversos actos festivos que conmemoran o Día de Galicia.
As orixes desta celebración remóntanse ó ano 1919, ano no que as "Irmandades da Fala" celebraron o 1º Día de Galicia.
O Apóstolo Santiago na Catedral.
A ROMARÍA VIQUINGA DE CATOIRA
A Romaría Vikinga de Catoira, celebrada o primeiro domingo de agosto, está declarada festa de interese turístico internacional. Nesta festa represéntase a batalla entre os viquingos e os galegos; lembrando os tempos nos que os normandos asediaban as costas galegas hai uns 1.000 anos. No segundo domingo de xullo celébrase a festa de San Antón de Padua, no marco da cal ten lugar a festa da solla de Catoira.
"Viquingos" na romaría de Catoira.
RAPA DAS BESTAS
A rapa das bestas é o nome da operación que consiste en cortar a crin dos cabalos que se realiza nos curros celebrados en varias localidades do territorio galego.
A máis coñecida é a rapa das bestas de Sabucedo, no concello da Estrada, que dura tres días: o primeiro sábado, domingo e luns de xullo. De feito, dálle nome á celebración e así fálase da Rapa das Bestas de Sabucedo, mentres que na maioría dos lugares fálase de curro (o nome do recinto pechado no que se recollen os cabalos).
Rapa das bestas de Sabucedo.
OS MAIOS
A festa dos Maios, tamén coñecida simplemente como os Maios, é unha festa popular de orixes ancestrais. Esta celebración primaveral adóitase celebrar o 1 de maio, se ben en Ourense faise tradicionalmente o día 3. Tiña antigamente connotacións rituais á divindade primaveral ou das árbores, que se foron perdendo co paso do tempo.
A celebración das festas de maio é común en moitos países de Europa, onde existen variantes similares da mesma festividade.
Festa dos Maios en Ourense.
A MUIÑEIRA
A muiñeira nova é unha danza folclórica galega de ritmo rápido. A súa orixe é discutida, pero comunmente afírmase que foi nos muíños onde se moían o trigo e mais o millo onde naceu este baile; dado que as mulleres que traballaban alí tiñan que esperar algún tempo a que o millo estivese a punto, e para pasar o tempo bailaban. Para algúns estudosos é un baile de asimilación recente, non habendo testemuños escritos anteriores ó século XIX.
Como baile tradicional interpretábase en festas, romarías e canta xuntanza social o permitía. Se se dispuña de gaita, preferíase esta; pero se non, un grupo de percusión máis ou menos improvisado bastaba. A danza era colectiva, normalmente de tres a oito parellas colocadas fronte a fronte formando unha ringleira.
Baile dunha muiñeira en Pontevedra.
GASTRONOMÍA
A gastronomía de Galicia ten unha gran tradición e variedade, sendo un dos aspectos de maior importancia na cultura e sociedade galegas.
Está moi establecida a celebración de grandes comidas, ben en familia, ben en eventos, actos ou encontros. En Galicia teñen lugar gran número de festas gastronómicas, a maioría delas no verán. De entre todas elas destacan:
- Festa do cocido de Lalín.
- Festa do queixo de Arzúa.
- Festa do pan de Cea.
- Festa da xouba de Rianxo.
- Festa do pemento de Herbón.
- Festa do viño albariño en Cambados.
- Festa do polbo do Carballiño.
- Festa da ameixa do Carril.
- Festa da empanada de Noia.
- Feira do capón de Vilalba.
Festa do queixo en Arzúa.