XEOGRAFÍA DE GALICIA
Sector Primario
O SECTOR PRIMARIO
O sector primario é unha das clasificacións das actividades económicas. En Galicia algo menos do 10% da poboación traballa neste sector. As actividades deste sector son as relacionadas coa obtención de recursos da Natureza:
- Agricultura.
- Gandería.
- Explotación forestal.
- Minería.
- Pesca.
- Caza.
Explotación forestal: da sobreira obtemos corcho.
AGRICULTURA
Tradicionalmente en Galicia existía unha agricultura de subsistencia; é dicir, a xente traballaba no campo para consumo propio e as súas explotacións eran de pequeno tamaño. Se había algún excedente soíase trocar con familias veciñas por outros produtos ou vendelo en pequenos mercadillos. A xente cultivaba plantas forraxeiras (para dar de comer ós animais; como alfalfa, centeo, cebada, avea...), patacas, vide, millo e en menor cantidade outro tipo de cereais como o trigo.
Tamén existe unha agricultura de mercado; isto é, plantar cousas non para un mesmo senón para vendelas unha vez apañadas. Este tipo de agricultura localízase máis ben preto da costa, e produce hortalizas (leitugas, tomates, cebolas, fabas, chícharos, verduras...), froitas (mazás, peras, pexegos, ameixas, cereixas...) e tamén flores.
Agricultura: limpando terras.
GANDARÍA
Tradicionalmente en Galicia os gandeiros criaban os animais aproveitando os pastos dos prados; sacábanos certas horas ós montes ou vales e recollíanos preto do solpor. Hoxe en día é máis habitual a cría en granxas e alimentar ós animais a base de piensos. As especies de gando máis utilizadas son:
¤ Gando ovino > Cría de ovellas para obtención de la, leite e carne (año).
¤ Gando bobino > Cría de vacas para obtención de leite, carne (tenreira), coiro...
¤ Gando porcino > Cría de porcos para obtención de carne e friames.
¤ Granxas avícolas > Cría de aves para obtención de carne e, sobre todo, ovos.
Gandaría: gando ovino.
PESCA
A pesca é a principal actividade do sector primario en Galicia. Temos distintas clases de pesca:
¤ Pesca de altura > Practícase en lugares afastados da costa. Captúranse especies como pescada, bacallau, atún, cigala, calamar...
¤ Pesca de baixura > Practícase en lugares preto da costa. Captúranse especies como sardiña, congro, xurelo, faneca, polbo...
¤ Marisqueo > Practícase nas praias ou preto delas. Captúranse especies como ameixas, navallas, nécoras, percebes, centola...
¤ Acuicultura > Trátase de "cultivar" especies nunha especie de "granxas" que poden estar en terra ou mesmo no mar. Cultívanse especies como o mexillón (en bateas), ostras, vieiras, salmóns, rodaballos...
Dorna con aparellos de pesca: nasas.