O SECTOR PRIMARIO
O sector
primario é
unha das clasificacións das actividades económicas. En Galicia algo
menos do 10% da poboación traballa neste sector. As actividades deste
sector son as relacionadas coa obtención
de recursos da Natureza:
- Agricultura.
- Gandería.
- Explotación forestal.
- Minería.
- Pesca.
- Caza.
Explotación
forestal: sobreira á que se lle quitou a cortiza para obter corcho.
AGRICULTURA
Tradicionalmente
en Galicia existía unha agricultura
de subsistencia;
é dicir, a xente traballaba no campo para consumo propio e as súas
explotacións eran de pequeno tamaño. Se había algún excedente soíase
trocar con familias veciñas por outros produtos ou vendelo en
pequenos mercadillos. A xente cultivaba plantas forraxeiras (para dar
de comer ós animais; como alfalfa, centeo, cebada, avea...), patacas,
vide, millo e en menor cantidade outro tipo de cereais como o trigo.
Tamén existe unha agricultura
de mercado;
isto é, plantar cousas non para un mesmo senón para vendelas unha vez
apañadas. Este tipo de agricultura localízase máis ben preto da costa,
e produce hortalizas (leitugas, tomates, cebolas, fabas, chícharos,
verduras...), froitas (mazás, peras, pexegos, ameixas, cereixas...) e
tamén flores.
Agricultura: limpando as terras.
GANDARÍA
Tradicionalmente en Galicia os
gandeiros criaban os animais aproveitando os pastos dos prados;
sacábanos certas horas ós montes ou vales e recollíanos preto do
solpor. Hoxe en día é máis habitual a cría en granxas e alimentar ós
animais a base de piensos. As especies de gando máis utilizadas son:
¤ Gando
ovino > Cría de ovellas para obtención de la, leite
e carne (año).
¤ Gando
bobino > Cría de vacas para obtención de leite,
carne (tenreira), coiro...
¤ Gando
porcino > Cría de porcos para obtención de carne e friames.
¤ Granxas
avícolas > Cría de aves para obtención de carne e,
sobre todo, ovos.
Gandaría:
gando ovino pastando.
PESCA
A pesca é a
principal actividade do sector primario en Galicia. Temos distintas
clases de pesca:
¤ Pesca
de altura
> Practícase en lugares afastados da costa. Captúranse especies
como pescada, bacallau, atún, cigala, calamar...
¤ Pesca
de baixura
> Practícase en lugares preto da costa. Captúranse especies como
sardiña, congro, xurelo, faneca, polbo...
¤ Marisqueo > Practícase nas praias
ou preto delas. Captúranse especies como ameixas, navallas, nécoras,
percebes, centola...
¤ Acuicultura
> Trátase de "cultivar" especies nunha especie de "granxas" que
poden estar en terra ou mesmo no mar. Cultívanse especies como o
mexillón (en bateas), ostras, vieiras, salmóns, rodaballos...
Dorna con aparellos
de pesca: nasas.